Filologitis 1. El català de TV3

A mi, que m’expliquin qui fa el procés de selecció de personal a TV3. Se suposa que és la televisió dels catalans; que, entre d’altres coses, la seva missió és informar i educar (culturitzar) els ciutadans. Tenen uns manuals d’estil que tothom que hi treballa s’ha d’aprendre de memòria.

Aleshores, com és que parlen tan malament??? En teoria, el programa on millor haurien de parlar és el Telenotícies,oi? Doncs hi diuen bestieses com aquestes:

 • «…les botigues del petit comerç no han obert perquè no els hi surt rentable»
  Aquest “hi” només s’hauria d’utilitzar en un registre oral i col·loquial (no pas en un telenotícies). Però em fa molta més ràbia el “rentable” que tot sovint utilitzen. D’on el treuen, aquest “rentable”? De “rentar”? Que potser no saben que una botiga no renta (encara que sigui de roba) sinó que rendeix (i, per tant, és rendible i no pas rentable)?
 • «…trobar vivenda és cada cop més difícil»
  Quina mania amb les vivendes amunt i avall! Després de 10 anys de bombolla immobiliària, ningú no ha dit als periodistes que vivenda és un barbarisme que cal substituir pel mot habitatge?
 • «…fan 4 viatges a l’any al Iemen, és a dir, envien al voltant de 70 persones.»
  A on? En tot cas, hi envien al voltant de 70 persones… En català tenim uns pronoms febles que són fantàstics per a substituir complements. Potser que els fem servir!
 • de la que parlarem ara…»
  Emm, això s’estudia a l’ESO… De què o de la qual, però mai de la que!
 • «…el que sí han demostrat…»
  En català, cal afegir-hi “que”: «sí que han demostrat».
 • …Esquerra s’ha mostrat decepcionada…» Apa, més barbarismes… Més aviat s’ha mostrat decebuda!

Totes aquestes faltes les he sentit en una setmana (i sense parar-hi una atenció especial), al Telenotícies Migdia i al Telenotícies Vespre. Com hem de pretendre que la gent sàpiga escriure, si ni tan sols els periodistes no són capaços de revisar les notícies abans d’oferir-les als espectadors?

Això també em fa demanar-me on són els correctors i els assessors lingüístics. Jo em plantejava la possibilitat de fer un postgrau de correcció lingüística quan acabés la carrera ,però veig que no tindria gaire sortida (pel que veig, no en deuen contractar, de correctors…) ¬¬ En fi… 

Related posts:

 1. Filologitis 5. De català, no en tenen ni «ikea»
 2. Filologitis 4. TMB i Endesa encomanen el «català» (mal escrit, és clar)
 3. Filologitis 3. Per què hi hauria d’haver una llei que obligués a utilitzar els correctors ortogràfics
 4. Filologitis 8. Escriure en l’«arenas» (i molt malament)
 5. Filologitis 2. Un gimnàs lingüísticament incorrecte

4 Responses to “Filologitis 1. El català de TV3”

 • Gerry Says:

  Tens tota la raó, i sovint deixen anar cada castellanisme que Déu ni do… sobretot els locutors esportius (deu ser que no tenen gaires estudis…).

  Però si senyora, a TV3 es parla el català una mica malament, no se serà per el president que tenim… esperem que no ^_-

  Apa, fins aviat!!!!

 • pere Says:

  M’encanta aquest escrit. Podries aportar més material pel que fa a aquest tema? Crec que la societat civil catalana hauria de fer alguna cosa (com dirien a TV3: al respecte)

 • sílvia Says:

  Gràcies, Pere. Potser sí que val la pena que faci més entrades al bloc sobre aquest tema; de fet, si fes una entrada cada vegada que hi sento una bestiesa, segurament el bloc esdevindria monotemàtic ¬¬

  De fet, la situació és tan trista que fins i tot a Catalunya Ràdio s’està encomanant aquesta manera de parlar (malament)…

 • Germà Martín Says:

  Hola.

  Estic d’acord amb el que dieu. TB3 (tal com ho escriurien ells) és un exercit de catetos que intenten destruir la llengua catalana. Jo els faria fora a tots, sobretot al narcissista que “presenta” els esports del migdia.

Voleu dir-hi la vostra?