Categories
Miscel·lània

Sabó d’oli de cuina

“Només quan s’hagi talat l’últim arbre,
quan s’hagi enverinat l’últim riu,
quan s’hagi pescat l’últim peix,
només aleshores descobrirem
que els diners no són comestibles.”

Profecia dels indis Cree

Sabó d'oli de cuina

Teniu gana i decidiu cuinar patates fregides. No són gaire sanes, però són molt bones, no us ho negaré pas 😛 Però aquesta no és la qüestió… Què feu amb l’oli un cop les heu cuinades? El llenceu per l’aigüera? El poseu en un pot per reutilitzar-lo? El poseu en un pot que, un cop ple, dueu a la deixalleria? Un sol litre d’oli pot contaminar milers de litres d’aigua. Per tant, l’opció de llençar l’oli per l’aigüera queda totalment descartada. Podeu filtrar l’oli amb un colador i posar-lo en un pot per reutilitzar-lo quan vulgueu tornar a fregir algun aliment; això sí, vigileu de no escalfar l’oli fins que en surti fum, perquè això vol dir que s’ha cremat i no és bo per a la salut. Quan ja no pugueu utilitzar-lo per cuinar, l’opció més correcta és dur-lo a la deixalleria. Tanmateix, si us agrada fer manualitats, teniu una alternativa: fer sabó casolà. És fàcil, ecològic i útil. I molt econòmic! Això sí, heu de tenir uns bons braços perquè haureu de remenar durant una bona estona. 😉  Aquest sabó d’oli reciclat el podeu emprar per rentar els plats, el terra i la roba, tot i que jo també el faig servir per rentar-me les mans a la cuina i trobo que va molt bé (i això que tinc la pell molt sensible). 🙂

Jo vaig fer servir aquesta recepta que vaig trobar a Mendrulandia, un web molt complet sobre l’elaboració de sabó.

Consells de seguretat

Fer sabó és fàcil, però pot ser perillós si no aneu amb compte. Per tant, abans de començar a fer sabó, llegiu atentament els consells de seguretat següents:

 • Manteniu la sosa càustica fora de l’abast dels nens i dels animals.
 • Utilitzeu guants i ulleres protectores tota l’estona.
 • És recomanable que utilitzeu un davantal per protegir la roba de les possibles esquitxades.
 • Millor que porteu màniga llarga i pantalons llargs.
 • Feu la barreja de la sosa i l’aigua a l’exterior, en un lloc molt ventilat o sota d’una campana extractora. Se’n desprenen uns gasos molt irritants, o sigui que és recomanable que porteu una màscara protectora.
 • La barreja la fareu amb una batedora; assegureu-vos que la batedora és al fons del recipient abans d’engegar-la per reduir el risc d’esquitxades perilloses.
 • En cas que la sosa (o el sabó, abans de saponificar) us esquitxi la pell, renteu-vos molt bé diverses vegades. Si us esquitxa els ulls, renteu-vos-els i aneu al metge immediatament.
 • Si heu de fer sabó amb una certa freqüència, és recomanable que tingueu utensilis exclusivament per a fer sabó. Si només n’heu de fer de tant en tant, renteu els utensilis amb molta cura després d’haver-los utilitzat (jo els rento diverses vegades). Un cop ha saponificat, la sosa ja no és corrosiva, però sempre és millor anar amb compte.

Si seguiu aquests consells rigorosament, podreu fer sabó amb la mateixa tranquil·litat amb què cuineu un plat de pasta 😉

Ingredients:

 • 1 kg oli d’oliva
 • 1 kg aigua
 • 140-150 g sosa càustica
 • 20 g sal

Preparació:

Utilitzeu una balança per pesar els ingredients: no s’hi val fer-ho a ull. La sosa la podeu comprar en drogueries i en alguns supermercats.

1. Filtreu molt bé l’oli de cuina. Mentre es filtra, poseu 900 g d’aigua en un recipient i aboqueu-hi la sosa amb molta cura per evitar que esquitxi. La barreja s’escalfarà molt en pocs segons; per això és important que l’aigua sigui com més freda millor, i que el recipient que utilitzeu resisteixi temperatures elevades. No feu servir recipients ni utensilis d’alumini.

2. Remeneu la barreja i deixeu-la reposar fins que es torni transparent.

3. Diluïu els 20 g de sal en els 100 g d’aigua restants.

4. Afegiu l’oli al recipient on hi ha la barreja de sosa i aigua. Barregeu-ho amb una batedora fins que n’obtingueu una mena de crema -que s’anomena punt de traça-. Ja us aviso que tardareu una bona estona a aconseguir-ho, o sigui que haureu de tenir paciència. No patiu per la batedora: després de fer sabó, renteu-la diverses vegades, molt a consciència, i ja la podreu tornar a utilitzar 😉

5. Quan aconseguiu el punt de traça, afegiu la barreja de sal i aigua al recipient; tot seguit, remeneu-ho tot amb una cullera de fusta per homogeneïtzar la crema.

6. Aboqueu la crema en un motlle. Podeu improvisar un motlle amb coses que segur que teniu per casa: cartrons de llet (només cal que en retalleu la part superior i els renteu molt bé), motlles per a plum-cake, recipients diversos (per exemple, capses de bombons -de plàstic- envoltoris de plàstic rígid d’aquells embolcallen molts productes que comprem -per exemple, productes electrònics- i que llencem tan bon punt arribem a casa)…

7. Quan el sabó hagi solidificat, l’endemà, talleu-lo per fer-ne sabons de la mida que vulgueu i deixeu-lo assecar.
Podreu fer servir el sabó al cap d’unes quatre setmanes. No l’utilitzeu abans perquè la sosa encara us podria cremar la pell.

8 replies on “Sabó d’oli de cuina”

Hola Sílvia:
Avui hem fet sabó seguint les teves instruccions i ens ho hem passar la mar de bé!
Tinc uns quants dubtes, però.
Primer, els estris que haguem fet servir per a l’elaboració, es poden rentar i fer-los anar altre cop per a la cuina? He vist que deies que la batedora sí, suposo que és extensible als altres (pot de fer la barreja –podria ser de plàstic, per exemple?–, cullera, tupper, etc.)
Segon, un cop assolit el punt de traça, la barreja continua sent tan perillosa?
I, tercer i últim, el sabó bàsic només és per a la roba o es pot fer servir amb tranquil·litat per a les mans o la cara?
Gràcies i perdó pel rotllo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *