És oficial: sóc una piròmana involuntària. En els darrers tres mesos, he calat foc a casa tres vegades (no pas a tota la casa, eh!). L’últim cop va ser dissabte passat, quan feia la quiche que veieu a la fotografia. Encara que sembli mentida, vaig fer la meva petita foguera de Sant Joan dins del forn! Vaig enfornar la quiche i, tot d’una, va començar a sortir fum: s’estava cremant el paper de forn, vés quina cosa 😐 Definitivament, haig de comprar un altre motlle pla de silicona… i un extintor.
Allà on comprem les verdures, Can Perol, l’únic bolet que comercialitzen és el xiitake, un bolet molt gustós que es cultiva sobretot al Japó i a la Xina. Un dia, fa molt temps, vaig fer una quiche de porro i formatge de cabra i ens va agradar moltíssim. Fa uns dies em van venir ganes de fer-ne una, però no tenir formatge de cabra. Ohhhh 🙁 Com que sí que tenia porros i pasta trencada (també anomenada pasta brisa) que havia comprat fa poc, vaig pensar que podia substituir el formatge de cabra per xiitake. Ja, no és ben bé el mateix, però no es pot tenir tot, en aquesta vida! Em vaig basar en les receptes de smitten kitchen i Las recetas de glutoniana.
Quiche de porro i xiitake
Ingredients:
- 250 g de porros (5 o 6 de grossos)
- 2 cullerades d’oli d’oliva
- 5 o 6 xiitake, tallats a rodanxes
- 50 ml de llet (jo en vaig fer servir de vegetal)
- 150 g de nata líquida (jo en vaig fer servir de vegetal)
- mig got d’aigua
- 1 cullerada de vi blanc
- 3 ous
- 50 g de formatge gruyère ratllat
- sal i pebre
Preparació:
1. Renteu els porros, traieu-ne la part verda i l’arrel i talleu-los a rodanxes. Tot seguit, bulliu-los a foc viu en una paella amb mig got d’aigua, un raig d’oli i una mica de sal fins que l’aigua s’hagi evaporat gairebé del tot. Abaixeu el foc, tapeu la paella i continueu la cocció 15 minuts més fins que els porros estiguin molt tendres.
2. Afegiu a la paella dues cullerades d’oli d’oliva, els xiitake (que haureu tallat a rodanxes), un polsim de sal i una cullerada de vi blanc. Tapeu la paella i cuineu-ho tot a foc lent uns vuit minuts. Destapeu-la, apugeu el foc i continueu la cocció fins que el líquid s’hagi evaporat del tot i els xiitake s’hagin cuinat.
3. Preescalfeu el forn a 180 ºC.
4. Bateu els ous, la nata i la llet en un bol. Afegiu-hi la barreja de porros i xiitake i salpebreu-ho.
5. Estireu la pasta trencada en un motlle rodó (si pot ser, un motlle baix i amb les vores ondulades, com aquest) de manera que cobreixi el fons i les vores; si la pasta sobresurt del motlle, retalleu-ne la part que sobri i utilitzeu-la per fer miniquiches. Aboqueu el farciment al motlle i escampeu el formatge per sobre.
6. Poseu la quiche a la part superior del forn i enforneu-la durant 25 o 30 minuts fins que estigui daurada. Serviu-la calenta.
Bon profit!
3 replies on “Quiche de porro i xiitake”
Una pinta boníssima! Sort que no es va cremar.
Ai potser si que t’hauries de comprar un extintor… jajaja.
M’agrada la versió que has fet, a Glutoniano no li agraden este tipus de bolet, però a mi sí, així que em guardo la recepta igual 🙂
Gràcies, glutoniana! La veritat és que va quedar boníssima, la quiche.
I sí, definitivament necessito un extintor. O dos. 😀
Té una bona pinta!!! I la quiche que ens vas fer a nosaltres. De què era?