Categories
Receptes dolces Receptes i gastronomia Receptes veganes

Daring Bakers: mousse de xarop d’erable

Mousse de xarop d'erable

Aquest mes he participat per primer cop en el repte de Daring Bakers, un grup de blocaires que cada mes trien una recepta, la fan i la pengen en els blocs respectius el mateix dia. El repte d’aquest mes el va proposar l’Evelyne (Cheap Ethnic Eatz); el repte era fer una mousse de xarop d’erable i servir-la en un continent comestible. De fet, el continent que proposava l’Evelyne es fa amb bacó i xocolata; per sort, les persones vegetarianes i les que odien el bacó (jo pertanyo a tots dos grups) podien fer utilitzar qualsevol altre ingredient per fer el recipient. Jo he fet, a més, la versió vegana de la mousse.

M’ho he passat d’allò més bé experimentant, i això que últimament vaig de bòlit i només hi vaig poder dedicar una estoneta.

Proves fallides

Tassa de xocolata: vaig intentar fer una tassa pintant motlles de magdalenes amb xocolata. Llufa. Segurament, el problema és que vaig afegir un rajolí d’aigua a la xocolata perquè es desfés més ràpidament; llàstima que, un cop feta i refrigerada durant una bona estona, la tassa es desfeia igual de ràpidament…

Tassa de pasta d’ametlla: també vaig intentar fer una tassa amb una pasta d’ametlla mòlta, mantega, coco ratllat i xarop d’erable. Llufa. La pasta només tenia gust de mantega; hi vaig anar afegint més ametlla, però allò seguia tenint gust de mantega. Al final vaig arribar a la conclusió que havia fracassat.

Després de dues proves gens satisfactòries, vaig pensar que potser valia més utilitzar una base ben senzilla; així, doncs, vaig optar per fer una base de galetes amb mantega. Visca! Va funcionar 🙂

Com que tenia vol-au-vents a l’armari, també en vaig farcir alguns amb la mousse, per si de cas el tercer pla tampoc no arribava a bon port. És una alternativa bona i ràpida 🙂

Tot i que la mousse de xarop d’erable és un gran descobriment, tinc la sensació que hi falta alguna cosa. Segurament, el proper cop faré una capa de mousse de Nutella, o utilitzaré maduixes o pinya per decorar-la.

Mousse de xarop d’erable amb base de galeta

Ingredients per a 4 racions:
Per a la mousse:

 • 150 g tofu tou
 • 120 g xarop d’erable
 • 25 ml aigua
 • 3/4 c. c. agar-agar

Per a la base:

 • 40 g galetes maria
 • 18-20 g mantega a temperatura ambient
 • 1 c. c. xarop d’erable

Per decorar:

 • 8 avellanes
 • 1/2 plàtan petit
 • 2 c. s. sucre
 • 1 c. s. aigua

Preparació de la base:

1. Esmicoleu les galetes amb el morter o amb un corró. Poseu-les en un bol, afegiu-hi la mantega i el xarop d’erable i barregeu-ho amb les mans fins que n’obtingueu una massa compacta. Dividiu la massa en quarte parts iguals.

2. Folreu quatre motlles individuals amb paper d’acetat o amb mantega.

3. Poseu una part de massa en un dels motlles. Escampeu-la bé i procureu que quedi una base uniforme. Repetiu l’operació amb la resta de motlles.

Preparació de la mousse:

1. Talleu el tofu a trossos i poseu-lo en una batedora elèctrica. Bateu-lo fins que n’obtingueu una pasta homogènia.

2. Escalfeu l’aigua en un cassó; quan bulli, tireu-hi l’agar-agar. Remeneu bé i deixeu-ho bullir durant 2 o 3 minuts. Tot seguit, afegiu-hi el xarop d’erable i deixeu-ho al foc un parell de minuts més.

3. Aboqueu el xarop d’erable a la batedora on teniu el tofu i bateu-ho tot un altre cop fins que quedi ben barrejat. Deixeu que la mousse es refredi.

4. Quan la mousse sigui freda, poseu-ne una mica a cada motlle. Jo ho vaig fer amb una màniga pastissera però, de fet, no cal.

5. Escalfeu el sucre i la cullerada d’aigua en un cassó fins que n’obtingueu un caramel. Afegiu-hi les avellanes i el plàtan (tallat a rodanxes) i deixeu que es caramel·litzin. A mi no em van quedar gens bé perquè ho vaig fer amb poca cura; haig de millorar la tècnica… De tota manera, vaig utilitzar les avellanes i el plàtan (sí, aquella cosa groga no identificada que veieu a la foto havia estat una rodanxa de plàtan en algun moment de la història) per decorar la mousse perquè eren ben bones.

6. Decoreu la mousse amb les avellanes i el plàtan.

Bon profit!

English version after the jump!

The April 2011 Daring Bakers’ challenge was hosted by Evelyne of the blog Cheap Ethnic Eatz. Evelyne chose to challenge everyone to make a maple mousse in an edible container. Prizes are being awarded to the most creative edible container and filling, so vote on your favorite from April 27th to May 27th at http://thedaringkitchen.com!

I made a vegan tofu mousse and used biscuits and butter for the base. I also used the mousse to fill some vol-au-vents. Very simple indeed! And delicious, I should add. Next time I will add something else, though, such as strawberries or a Nutella mousse layer. Yum! Thank you for this fun challenge, Evelyne!

Maple syrup mousse with biscuit base

Ingredients for 4 servings:
For the mousse:

 • 150 g silken tofu
 • 120g maple syrup
 • 25 ml water
 • 3/4 tsp agar-agar

For the base:

 • 40 g biscuits
 • 18-20 g butter at room temperature
 • 1 tbsp maple syrup

To decorate:

 • 8 hazelnuts
 • 1/2 small banana
 • 2 tbsp sugar
 • 1 tbsp water

Directions:

Base

1. Smash the biscuits with a rolling pin or mortar. Put them in a bowl, add the butter and maple syrup and mix with your hands until you get a compact dough. Divide the dough into 4 equal parts.

2. Line four individual “ring” molds with acetate paper or butter.

3. Put a portion of the dough in one of the molds. Spread it well and try to make it a uniform base. Repeat with the remaining molds.

Mousse

1. Cut the tofu into pieces and put it in an electric mixer. Blend until smooth.

2. Heat water to boil in a saucepan, then pour in the agar-agar. Stir well and let it boil for 2 or 3 minutes. Then add the maple syrup and let it simmer a couple of minutes.

3. Pour the maple syrup in the electric mixer and blend it with the tofu until creamy. Refrigerate the mousse for an hour.

4. When the mousse is cold, divide it among the molds.

5. Heat the tablespoon of sugar and the water in a saucepan until you get a candy. Add the hazelnuts and bananas (sliced) and let them caramelise. Yes, what you see in the pictures is… kind of a caramelised banana. I definitely need to improve my technique.

6. Garnish the mousse with the caramelized hazelnuts and bananas.

Bon appetit!

5 replies on “Daring Bakers: mousse de xarop d’erable”

gemma, la veritat és que jo no havia fet mai una base de galetes, que recordi, perquè em semblava que no seria prou bona. Però és molt fàcil, ràpida i bona! 🙂

Sincerament, la mousse de tofu no té la mateixa textura ni el mateix gust que si la fas amb clares d’ou ―la qual cosa no vol dir que no sigui bona, eh! Bàsicament, no és tan esponjosa. Tot i això, jo he fet mousse de xocolata, mousse de fruits del bosc i aquesta mousse d’erable, i totes eren boníssimes 🙂 Això sí, has d’utilitzar tofu tou, perquè la textura i el gust són molt millors que si fas servir tofu normal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *