Categories
Programari i tecnologia Traducció i correcció

Inserir signes de puntuació en un document: caràcters Unicode

 

Els signes de puntuació són signes ortogràfics que ajuden a reproduir les pauses i l’entonació del llenguatge oral en els textos escrits. Així, doncs, són elements imprescindibles per a tothom qui escriu. N’hi ha de molt habituals, n’hi ha que s’utilitzen incorrectament i n’hi ha que, directament, són ignorats pels usuaris de la llengua.

Tothom sap inserir un signe d’interrogació, un punt o una coma en un document: només cal prémer la tecla (o la combinació de tecles) corresponent del teclat. Tanmateix, si volem utilitzar signes ortogràfics menys habituals, com ara un guió llarg, com ho hem de fer? Tenim dues opcions ben fàcils:

Amb l’opció de caràcters especials del processador de textos

  • A l’OpenOffice.org, aneu al menú Insereix i feu clic a l’opció Caràcter especial… Apareixerà una finestra on podreu cercar el caràcter que us faci més il·lusió.
  • Al Microsoft Word 2003, aneu al menú Insereix i feu clic a l’opció Símbol. Apareixerà una finestra on podreu seleccionar el caràcter que vulgueu. A la pestanya Caràcters especials hi ha una llista de signes ortogràfics, juntament amb les tecles de drecera que hi assigna el Word.

Amb la drecera corresponent al nombre Unicode del signe en qüestió

Al nombre… què? El nombre Unicode. La codificació de caràcters Unicode proporciona un nombre a cada caràcter, independentment de la plataforma, el programa o l’idioma que utilitzem. Això ens permet utilitzar caràcters de qualsevol idioma: només cal que en sapiguem el codi.

Si us hi fixeu, a la finestra de selecció de caràcters especials del processador de textos apareix un codi al costat, a sota o a prop del signe ortogràfic que seleccioneu. Per exemple, si seleccioneu un signe d’admiració a l’OpenOffice.org, es mostra el codi U+0021 (al Word, 0021 Unicode). Si us apreneu aquest codi, podreu inserir el signe ortogràfic en qualsevol document: només cal prémer una combinació de tecles.

Si voleu inserir un caràcter Unicode des de qualsevol aplicació del GNOME, premeu Ctrl+Majúscules+U per activar el «mode Unicode» i, tot seguit (quan aparegui una u subratllada), premeu el codi del signe que vulgueu inserir. Per exemple, si premeu Ctrl+Majúscules+U > 2026, apareixeran uns punts suspensius tipogràfics com per art de màgia… Visca!

L’avantatge d’aquest mètode és que permet fer servir qualsevol caràcter en qualsevol tipus de document i des de qualsevol aplicació, mentre que el mètode anterior només serveix si treballem en un processador de textos.

Alguns signes que utilitzo habitualment:

  • Punts suspensius (U+2026): …
  • Guió llarg (U+2014): —
  • Guió mitjà (U+2013): –
  • Signe menys (U+2212): −
  • Signe de multiplicació (U+00D7): ×
  • Espai no separable (U+00A0): (no separable)
  • Cometes baixes (U+00AB; U+00BB): «» (tot i que jo utilitzo Alt GR+Z i Alt Gr+X)

Des que em vaig aprendre les combinacions de tecles del guió llarg i dels punts suspensius, tinc ganes de posar incisos i enumeracions inacabades a tot arreu —tot i que em controlo i no ho faig. 😛

Quins signes ortogràfics feu servir? Com els inseriu en els documents?

Refèrencies

Índex de caràcters Unicode
Unicode Consortium
Llista de caràcters XML i HTML a la Wikipedia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *